Perintah Dasar Service NickServ, ChanServ, MemoServ, HostServ

Dibawah ini adalah sedikit perintah-perintah Services

NickServ
1. ACC
ACC returns parsable information about a user's
login status. Note that on many networks, /whois
shows similar information faster and more reliably.
The answer is in the form <nick> ACC <digit>:
0 - account or user does not exist
1 - account exists but user is not logged in
2 - user is not logged in but recognized (see ACCESS)
3 - user is logged in

If the account is omitted the user's nick is used.
Account * means the account the user is logged in with.
Syntax: ACC
Syntax: ACC <nick>
Syntax: ACC <nick> <account>
Syntax: ACC <nick> *
Example:
/msg NickServ ACC eggo*
2. ACCESS
ACCESS maintains a list of user@host masks from where
NickServ will recognize you, so it will not prompt you to
change nick or identify. Getting channel access or
editing nickname settings still requires identification,
however. Also, you can only be recognized as the nick you
are currently using.
Access list entries can use hostnames with optional
wildcards, IP addresses and CIDR masks. There are
restrictions on how much you can wildcard.
Syntax: ACCESS LIST
Syntax: ACCESS ADD <mask>
Syntax: ACCESS DEL <mask>
Examples:
/msg NickServ ACCESS LIST
/msg NickServ ACCESS ADD eggo@host.example.com
/msg NickServ ACCESS ADD b@g0eZ
/msg NickServ ACCESS ADD b@g0eZ.eggo
/msg NickServ ACCESS DEL *someone@*.area.old.example.net
3. DROP
Using this command makes NickServ remove your account
and stop watching your nick(s), If a nick is dropped,
anyone else can register it. You will also lose all
your channel access and memos. You must use the
NickServ IDENTIFY command before doing this.
When dropping and re-registering an account during a
netsplit, users on the other side of the split may later
be recognized as the new account.
Syntax: DROP <nickname> <password>
Examples:
/msg NickServ DROP foo bar

5. GHOST
GHOST disconnects an old user session, or somebody
attempting to use your nickname without authorization.
If you are logged in to the nick's account, you need
not specify a password, otherwise you have to.
Syntax: GHOST <nick> [password]
Example:
/msg NickServ GHOST foo bar
6. IDENTIFY
IDENTIFY identifies you with services so that you
can perform general maintenance and commands that
require you to be logged in.
Syntax: IDENTIFY <password>
You can also identify for another nick than you
are currently using.
Syntax: IDENTIFY <nick> <password>
Example:
/msg NickServ IDENTIFY foo
/msg NickServ IDENTIFY jilles foo
7. INFO
INFO displays account information such as
registration time, flags, and other details.
Additionally it will display registration
and last seen time of the nick you give.
You can query the nick a user is logged in as
by specifying an equals sign followed by their
nick. This '=' convention works with most commands.
Syntax: INFO <nickname>
Syntax: INFO =<online user>
Examples:
/msg NickServ INFO g0eZ
Shows information about the registered nick g0eZ.
/msg NickServ INFO =g0eZ[home]
Shows information about the registered nick the user
g0eZ[home] is logged in as.
8. LIST
LIST shows nicknames that match a given
pattern. Wildcards are allowed.
Syntax: LIST <pattern>
Examples:
/msg NickServ LIST eggo*
/msg NickServ LIST *e?goe*

9. LISTCHANS
LISTCHANS shows the channels that you have access
to, including those that you own.
AKICKs and host-based access are not shown.
Syntax: LISTCHANS
Example:
/msg NickServ LISTCHANS
10. LOGOUT
LOGOUT logs you out of the account
that you are currently logged into.
Syntax: LOGOUT
Example:
/msg NickServ LOGOUT

11. REGISTER
This will register your current nickname with NickServ.
This will allow you to assert some form of identity on
the network and to be added to access lists. Furthermore,
NickServ will warn users using your nick without
identifying and allow you to kill ghosts.
The password is a case-sensitive password that you make
up. Please write down or memorize your password! You
will need it later to change settings.
You may be required to confirm the email address. To do this,
follow the instructions in the message sent to the email
address.
Syntax: REGISTER <password> <email-address>
Examples:
/msg NickServ REGISTER bar eggoez@indoforum.ms
12. RELEASE
RELEASE removes an enforcer for your nick or
changes the nick of a user that is using your
nick.
Enforcers are created when someone uses your
nick without identifying and prevent all use
of it.
Not all ircds support removing enforcers. You will
have to wait a few minutes then.
If you are logged in to the nick, you need not specify
a password, otherwise you have to.
Syntax: RELEASE <nick> [password]
Example:
/msg NickServ RELEASE g0eZ yourepassword
13. SET EMAIL
SET EMAIL changes the e-mail address
associated with an account. The e-mail
address is used for password retrieval.
You may be required to confirm the new
e-mail address. To confirm the address,
follow the instructions in the message
sent to the new address.
Syntax: SET EMAIL <new address>
Example:
/msg NickServ SET EMAIL dan@example.com
14. SET EMAILMEMOS
This will forward memos sent to your account
to the email address listed on your registration
Syntax: SET EMAILMEMOS [ON|OFF]
Example:
/msg NickServ SET EMAILMEMOS ON
15. SET ENFORCE
SET ENFORCE allows you to enable more protection for
all nicknames registered to your account.
This will automatically change the nick of someone
who attempts to use it without identifying in time,
and temporarily block its use, which can be
removed at your discretion. See help on RELEASE.
Syntax: SET ENFORCE ON|OFF
16. SET HIDEMAIL
SET HIDEMAIL prevents an account's e-mail address
from being shown to other users.
Syntax: SET HIDEMAIL ON|OFF
Example:
/msg NickServ SET HIDEMAIL ON
17. SET NEVEROP
SET NEVEROP prevents others from adding you to
channel access lists.
Syntax: SET NEVEROP ON|OFF
Example:
/msg NickServ SET NEVEROP ON
18. SET NOMEMO
This prevents people from being able to send you
a memo. If you do not want to receive memos, you
can just turn them off for your nick.
Syntax: SET NOMEMO ON|OFF
Example:
/msg NickServ SET NOMEMO ON
19. SET NOOP
SET NOOP prevents services from automatically
opping you in channels you have access in.
You can choose to op/voice yourself by using
the OP and VOICE commands.
Syntax: SET NOOP ON|OFF
Example:
/msg NickServ SET NOOP ON
20. SET PASSWORD
SET PASSWORD changes the password of an account.
Syntax: SET PASSWORD <new password>
Example:
/msg NickServ SET PASSWORD mecute
21. SET PROPERTY
SET PROPERTY manipulates metadata
associated with an account.
To delete a metadata entry, specify
the name and leave the value blank.
Syntax: SET PROPERTY <name> [value]
Example:
/msg NickServ SET PROPERTY URL http://eggoez.blogspot.com
/msg NickServ SET PROPERTY SIGN Pisces
/msg NickServ SET PROPERTY ICQ
22. STATUS
STATUS returns information about your current
state. It will show information about your
nickname, IRC operator, and SRA status.
Syntax: STATUS
Example:
/msg NickServ STATUS
23. TAXONOMY
The taxonomy command lists metadata information associated
with registered users.
Examples:
/msg NickServ TAXONOMY foo
24. VERIFY
VERIFY confirms a change associated with
your account registration.
Syntax: VERIFY <operation> <nickname> <key>
Example:
/msg NickServ VERIFY REGISTER g0eZ 161803399
/msg NickServ VERIFY EMAILCHG g0eZ 271828183

ChanServ
ChanServ atau Channel Services adalah salah satu layanan services yang begitu penting soalnya buat ngatur channels² yang ada di network tersebut, namanya juga ChanServ,, berikut ini dasar command² yang saya ketahui, soalnya saya tidak termasuk admin server dan tidak pernah jadi staff, jadi yang saya tahu hanyalan command² dasar untuk user saja
/msg help ( untuk bantuan )
/msg chanserv register #chan ( untuk registrasi channel )
/msg chanserv drop #chan ( untuk dropped channel )
/msg chanserv sop ( kelola access sOP dengan perintah Add | Del | List )
/msg chanserv aop ( kelola access aOP dengan perintah Add | Del | List )
/msg chanserv hop ( kelola access hOP dengan perintah Add | Del | List )
/msg chanserv vop ( kelola access vOP dengan perintah Add | Del | List )
sedikit saya jelaskan untuk access diatas.. apa itu access, access itu semacam wewenang kita, tidak lain halnya dengan SOP, AOP, HOP dan VOP, hanya disini di gabungin dari flags² yang ada, full access flags yang dimiliki FO dr channels itu +voOtsriRfhAF
+v disini berarti voice bila channel dalam mode +m bila dia meminta +v ( /msg chanserv voice #chan nick ) maka dia bisa ngomong, dan dia bisa bagi² voice kapada user² lain melalui perintah chanserv ataupun mode dia bila dia memakai hop atau op nya.. kebanyakan +v ditandai dengan tanda + (plus)
+o disini berarti dia bisa meminta +o / op kepada chanserv ( /msg chanserv op #chan nick ) dan dia bisa seting mode channels diluar dari setingan mlock paa channels tersebut, apabila set channels nya secure nya OFF, +o juga bisa memberi access kepada user baik melalui chanserv ataupun mode.. kebanyakan +o ditandai dengan tanda @ (at)
+O disini adalah ketika kita mempunyai flags +O pada channel.. bila kita telah identify nick kita maka dengan otomatis bila join channe tersebut kita langsung mode +o dari chanserv, tapi dengan catatan seting dari nick kita NoOp nya dalam kondisi OFF, apabila ON kita tidak bisa otomatis mendapatkan @, dan kita tidak bisa meminta dengan chanserv soalnya +o tidak ada, jadi kita hanya bisa mengandalkan Op yang lainya, untuk penandaan flasg ini juga sama @ (at) yang membuat beda ialah wewenang saja..
+t disini adalah topic.. dimana kita bisa set topic melalui command chanserv ( /msg chanserv topic #chan topicnya ) apabila kita melihat channel yang flags setingan nya TOPICLOCK maka bila kita tidak punya access +t kita tidak bisa mengganti topic di channels tersebut..
sebenarnya saya ingin menjelaskan satu per satu,, tapi berhubung malas.. anda bisa tanya apa arti flags itu di #help sama staf² yang sedang online.. atau email saya aja kalu masih belom ngerti yang mana..
saya lanjutkan dengan command² dasar saja yah.. atau bisa tanya langsung kepada saya :))
Note : Ahirnya Om Dito Posting nih.. bisa lihat lebih jelasnya disini

MemoServ
MemoServ adalah salah satu layanan services irc yang berguna sebagai penyampaian pesan singkat atau memo, tapi tidak sebegitu penting sih hanya saja kita bisa memanfaatkan layanan ini bila kita lagi butuh sama seseorang dan kebetulan orang itu tidak online, anda bisa menyampaikan pesan singkat dengan memo, dan kebanyakan admin-admin shell/bot/bnc pun memanfaatkan layanan ini ketika dia sedang offline, tapi layanan ini tidak bisa di pakai buat yang not registered nick, memo sendiri bisa di forwading ke e-mail bila di AllNetwork dengan setting MailMemo maka memo yang diterima sekaligus masuk di inbox email, canggih bukan,, bila anda tidak mau menerima memo anda tinggal set NoMemo saja, command-command nya sebagai berikut:
/msg memoserv send nick pesan ( mengirim memo )
/msg memoserv send ops #chan pesan ( ini kirim memo kepada @op² channel dimana dia yang punya wewenang atau punya access di channel tersebut, dan tentunya nick anda pun mendapat access di chan tersebut )
/msg memoserv read new ( untuk membaca memo baru )
/msg memoserv read number ( membaca memo dengan nomor memo )
/msg memoserv list ( untuk melihat daftar nomor memo )
/msg memoserv delete number ( menghapus memo berdasarkan nomor )
/msg memoserv delete all ( untuk menghapus semua memo )


HostServ
HostServ : apa itu HostServ, saya juga tidak bisa jelaskan secara details apa itu HostServ, tapi intinya HostServ itu adalah sebuah Service baru yang bisa membuat host/ penutup ip kita.. kalau di AllNetwork Sebagai berikut..
Dear Allnetworker`s...
Dengan telah di-launching-nya Service baru bernama HostServ, maka Allnetwork dapat memberikan fasilitas Request Spoof bagi seluruh user. Untuk itu diperlukan acuan-acuan atau batasan-batasan bagi sebuah spoof untuk dapat disetujui. Berikut ini Basic Rules-nya :


1. Tidak diperbolehkan full qualified domain : .com , .org , .net , dan domain yang valid lainnya.
2. Tidak diperkenankan mengandung unsur SARA ( include Native Language ).
3. Tidak diperkenankan mengandung kata "Team Allnetwork"
4. Tidak diperkenankan mengandung pornografi, partai, politik, hinaan kepada personal/institusi/agama/hal sensitif lainnya.
5. Tidak diperkenankan mengandung kata Invite Server / Network lain
6. Tidak diperkenankan menggunakan kata : "Admin" , "Routing" , "Service", "Abuse", "Busdev", "Webmaster" , "Postmaster" , "Co-Admin" , "Founder", "Staff", "Team", "Secretary Jenderal" , dan kata lain yang dapat mengakibatkan user salah paham terhadap jabatan Team Allnetwork.
7. Untuk spoof channel diwajibkan harus ada kata "Channel". Contoh : @Chatter.Channel.NamaChannel.AllNetwork. dan untuk spoof Founder channel tidak diperkenankan menggunakan kata Founder tapi diganti "FO". Contoh : @FO.Channel.NamaChannel.AllNetwork ( Untuk sementara hanya Founder Channel yang diperbolehkan untuk Request Spoof Channel ).
8. Tidak boleh melakukan request berulang-ulang, jika dilanggar, maka nick akan di suspend/freeze dan vhost akan dihapus.
Berikut ini contoh penggunaan HostServ
/HostServ Help ( Bantuan )
/HostServ On ( Mengaktifkan )
/HostServ Off ( Menonaktifkan )
/HostServ Request ( Untuk meminta )
EXAMPLE :
/HostServ Request aku.ganteng.titik (tunggu memo sampai diapprove)
/HostServ ON

Selamat Mencoba :))

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Ada yang mau Anda sampaikan? Silahkan Anda masukkan komentar, kritik atau saran Anda! Dan terimakasih untuk tidak spam.